Organisatie

From hbo-informatica Groningen Wiki 2015
Jump to: navigation, search

De school of ict vindt zijn oorsprong in een tweetal hbo-opleidingen: de hio (de hogere informatica opleiding), die ondergebracht was bij de hts (hogere technische school) en de bi (bestuurskundige informatica), die ondergebracht was bij het heao (hoger economisch en administratief onderwijs). Op vele plaatsen in Nederland waren een hts en/of een heao. Zowel de hts als het heao waren zelfstandige scholen. Bizonder voor Groningen was dat daar twee heao's waren, één voor dagonderwijs en één voor avondonderwijs. Via een aantal fusies is uiteindelijk de school of ict onstaan.

 1. zelfstandige scholen
  1. HEAO. Opgericht: 1967
   Eerste studierichtingen aan de HEAO waren: Commerciele economie (CE), Bedrijfseconomie (BE)en Recht (EJ).
   • BI. Start eerste jaar: 1975
  2. avond-HEAO. Opgericht: 1981
   • BI. Start eerste jaar: 1981
   • BI-kort. Start eerste jaar: 1991
  3. HTS. Opgericht: 1957
   In 1923 komt aan de Petrus Driessenstraat de Middelbare Technische School, die in 1957 HTS wordt. Typische studierichtingen aan de HTS waren: Bouwkunde, Electrotechniek en de HIO
   • HIO. Start eerste jaar: 1980
 2. eerste fusies
  1. fusie Rijkshogeschool Groningen in 1986
   De HTS (en dus ook HIO) wordt onderdeel van de Rijkshogeschool, die een samensmelting is van een 16-tal hbo-opleidingen
  2. fusie Hanzehogeschool in 1987
   De dag-HEAO en avond-HEAO (en dus ook BI) met de school voor Toegepaste Huishoudwetenschappen en Diëtetiek worden onderdeel van de Hanzehogeschool
 3. fusie tot Hanzehogeschool Groningen: 1993
  Tenslotte fuseerden ook de Rijkshogeschool Groningen en de Hanzehogeschool. De gefuseerde hogeschool ging eerst onder de naam 'Hanzehogeschool, Hogeschool van Groningen' en later (vanaf 1999) als 'Hanzehogeschool Groningen’ door het leven.
  • fusie BI en HIO rond: 1996. Start gemeenschappelijke propaedeuse
  • TI. Opgericht: ...
   TI (Technische Informatica) is een nieuwe informatica-studierichting waarin ook elementen van de studierichting Electrotechniek zijn opgenomen.